Manifest

Arts de carrer per la reconstrucció transformació social

Com tu i com tots i totes, hem estat molts dies tancats a casa, observant els carrers des de la finestra, enyorant-ne l’espontaneïtat, la gent propera i estranya i, en definitiva, la vida. 

L’aïllament físic genera un distanciament social que té conseqüències greus en la nostra salut, individual i comunitària.

Sabem, i l’Organització Mundial de la Salut ho avala, que l’art és una de les formes més eficaces que tenim per millorar l’estat emocional de la societat. Ajuda a trobar maneres de relacionar-nos amb la soledat, l’ansietat i la por, entre d’altres.

Els i les artistes tenim un paper clau en la creació d’espais on les persones puguin trobar-se i establir vincles que els enforteixin, i contribuïm a fer realitat els canvis socials i facilitar el pensament col·lectiu. 

La connexió emocional és el principi de qualsevol canvi. 

Ha arribat el moment d’actuar.

Perquè els carrers són més que carrers:

Són l’espai que ens recorda que els humans som éssers socials, que ens necessitem i que podem imaginar la societat conjuntament.

És on podem retrobar-nos amb la sorpresa, la diversitat, l’amor, l’espontaneïtat i els rituals col·lectius. 

És on han nascut la majoria de canvis i moviments socials.

És el lloc que volem que sigui un espai de diàleg, expressió i convivència per sobre de les dinàmiques de trànsit i consum.

Perquè les arts de carrer transformen:

Les arts de carrer fa dècades que creen diferents plans i formats per incidir en l’espai públic.

Les arts de carrer són per a tots i totes, sense diferenciar l’edat, la condició social, la religió o la cultura. Permeten l’intercanvi fins i tot amb aquelles persones que no es consideren públic.

Les arts de carrer conviden a obrir la necessària possibilitat de qüestionar el paradigma de l’obediència i són un espai des d’on formular visions conjuntes.

Les arts de carrer són un aliat davant la falta d’empatia perquè faciliten la relació amb el desconegut, la llibertat d’expressió i les emocions col·lectives.

Per tot això:

  • Ens comprometem a crear espais de conversa per aprofundir en el poder transformador de les arts de carrer.
  • Incitem institucions culturals, fundacions, empreses privades, artistes, persones que es dediquen professionalment a la política… a ser valentes, amb propostes amb voluntat transformadora per al territori i la ciutadania, co-creant amb els professionals de les arts de carrer.
  • Animem els i les artistes de totes les disciplines a sortir al carrer amb més convicció que mai per expressar i compartir la seva creativitat.
  • Encoratgem la ciutadania a fer-ho també, perquè l’art és de tothom. Recita, pinta, dibuixa, canta, balla, escriu… al carrer!

Ara és el moment d’actuar. Ens trobem al carrer.

Suma’t al manifest mitjançant aquest enllaç:

https://forms.gle/EaHBiur36qL3fzff6

ANNEX: Proposem que «sortir al carrer» es faci respectant les mesures excepcionals de prevenció i seguretat establertes per cada govern.

ADHESIONS LIST